Kennis en inspiratie

Je brein is niet zo rationeel als je denkt

Bijna 95 procent van de Nederlandse leidinggevenden vindt mannen en vrouwen even geschikt als leider. Dat vinden ze tenminste met het bewuste deel van hun hersenen. Als ze een test doen waarbij het onderbewuste de beslissing neemt, blijkt 83 procent een voorkeur voor een man te hebben. Dat werd duidelijk op een inspiratiesessie over mindbugs, onderdeelvan het Steyn Parvé programma, waar de deelnemers ook gasten voor hadden uitgenodigd. Dit programma helpt vrouwelijk onderzoekstalent op weg naar de top.

Iedereen heeft van die vooroordelen waarvan zij zich niet eens bewust zijn. En die vooroordelen zorgen ervoor dat erJe brein is niet zo rationeel als je denkt minder diversiteit in teams is. Niet alleen diversiteit in geslacht, maar ook in leeftijd, ras, introvert-extravert of andere karaktereigenschappen. Diversiteit is nodig om iedereen gelijke kansen te bieden, maar biedt nog veel meer. “Heterogene teams, met meer diversiteit, doen het beter dan homogene”, stelt Esther Mollema, die de inspiratiesessie geeft. “Je levert je beste werk wanneer je licht oncomfortabel bent. Als je in een team zit waarin je altijd een beetje uitgedaagd wordt, dan is je brein op de top van zijn kunnen. Voorspelbaarheid is fijn, daar krijg je meer zelfvertrouwen van, maar leidt niet tot betere resultaten. Dan weet je bij vergaderingen op een gegeven moment al dat Piet wel weer met een idee komt, waar Anneke wat van gaat zeggen. En je weet welk standpunt je zelf zal innemen. Lekker makkelijk, maar niet verrassend.  Als de diversiteit groter is, leidt dat tot meer denkkracht, minder gemakzucht en een beter resultaat.”…

Lees het gehele artikel ‘UMC Utrecht Steyn Parvé programma 2018: talentvolle vrouwelijke onderzoekers stimuleren in een academische carrière’ op deze website.

ing logo klant mindbugstest
Royal-HaskoningDHV
WUR
LUMC
gasunie
SBO-De-Bouwsteen
Logo_Sogeti
DNB-mindbugs
Saint-Gobain
Alphabet-International
Janssen Biologics
thales-logo
ey logo
VU-Amsterdam
logo leaseplan
Universiteit-Utrecht
philips logo
Deloitte logo
Eneco logo
heijmans
rabobank
Ministerie van Economische Zaken
PwC
SYNTHON_LOGO
PGGM
KLM logo
MN-Services
amc logo
Schiphol logo