Kennis en inspiratie

Philips Lighting: Diversity and Inclusion – Meer diversiteit, meer kracht

Ruud GalDiversity and Inclusion (D&I) is één van de speerpunten binnen Philips. Philips  koos voor een actieve en resultaatgerichte aanpak om meer diversiteit te realiseren: een training voor directie en alle medewerkers.

Ruud Gal, voorheen Senior Director Innovation Strategy bij Philips Lighting leidde dit traject enkele jaren geleden: “We hebben een belangrijk resultaat behaald zonder dat we er een target voor hadden gesteld. De instroom van vrouwen bij Philips is namelijk gegroeid van 12% naar meer dan 30% dat jaar. Daarnaast is de sfeer binnen onze afdeling enorm verbeterd. Mensen gaan opener en positiever met elkaar om. Doordat zij zich meer gehoord voelen, worden er zinnige discussies aangegaan.”

Een diverse samenstelling van het werknemersbestand draagt bij tot groei: het zorgt voor tevreden en gewaardeerde werknemers en stimuleert creativiteit en innovatiekracht.

Ruud: “Diversiteit en leiderschap koppelt men vaak aan de verhouding mannen en vrouwen binnen een bedrijf, maar gaat eigenlijk om het creëren van een ‘mensvriendelijke’ cultuur waarin iedereen op zijn sterktes wordt ingezet. In een mensvriendelijke werkomgeving voelt iedereen zich gehoord en gewaardeerd, kunnen we klantenbehoeften beter in kaart brengen, beter inspelen op de markt, betere beslissingen nemen en uiteindelijk succesvoller zijn.”

Cultuurverandering

“Philips Lighting onderging een grote transformatie. Door de verschuiving van lampen naar LED’s veranderde onze totale organisatie. Voorheen waren we behoorlijk gesloten en gericht op onze eigen processen, nu werden we gedwongen ons meer open te stellen. We hadden dus niet alleen te maken met ingrijpende technische veranderingen, ook onze cultuur moest veranderen. Daarnaast hadden we net als veel andere divisies van Philips te maken met een laag percentage vrouwen. Om erachter te komen waarom er zo weinig vrouwen bij ons werken en om mee vorm te geven aan de cultuurverandering, ging ik naar een congres over Female Leadership. Hier leerde ik Esther Mollema, mindbugsexpert en oprichter van Direction, kennen. Samen zijn we gestart met een actieve en resultaatgerichte aanpak; een training voor directie en alle medewerkers.”

Mindbugs

Ruud vervolgt: “In deze training werd duidelijk dat we bij het nemen van beslissingen beïnvloed worden door ‘mindbugs’, onbewuste vooroordelen en stereotypen. Een mindbug zou kunnen zijn: vrouwen kunnen niet goed leidinggeven. Daar kunnen we niets aan doen, deze mindbugs zijn overblijfsels uit de evolutie die we als mens hebben doorgemaakt. Als je deze mindbugs eenmaal hebt blootgelegd, wordt het mogelijk om hier met gerichte oefeningen wat aan te doen zodat ze je niet meer in de weg staan.”

Esther vult aan: “Het opruimen van de mindbugs is de eerste stap. Maar één van de geheimen van een succesvolle organisatie is het creëren van een werkomgeving waarin mensen op een goede, eerlijke, constructieve manier een dialoog met elkaar kunnen aangaan. Dat is een omgeving waarin een sfeer heerst van openheid en gelijkwaardigheid.”

Resultaten mindbugstest

Ruud vervolgt: “We ontdekten in de vervolgsessies dat voor een constructieve dialoog, diversiteit belangrijk is. Hoe meer diversiteit binnen een groep, hoe meer kracht.”

De resultaten van de aanpak van Ruud en Esther liegen er niet om. Ruud, enthousiast: “Een belangrijk resultaat hebben we behaald zonder dat we er een target voor hadden gesteld. De instroom van vrouwen bij Lighting namelijk gegroeid van 12% naar meer dan 30% per jaar. Daarnaast is de sfeer binnen onze afdeling enorm verbeterd. Mensen gaan opener en positiever met elkaar om. Doordat zij zich meer gehoord voelen, worden er zinnige discussies aangegaan. Dat heeft zelfs geleid tot de verandering van één van de innovatieprocessen. LightLabs heeft een jury die nieuwe ideeën op het gebied van producten en processen beoordeelt. Die bestond alleen uit blanke Nederlandse mannen, totdat iemand ons daarop wees. Geweldig, want door mensen met andere achtergronden in de jury deel te laten nemen, bekijk je ideeën vanuit meerdere invalshoeken. Zelf zijn we enorm blij met de resultaten binnen LightLabs. Via de Diversity and Inclusion Council binnen Philips worden deze gedeeld met andere divisies. Op deze manier kunnen ook zij de vruchten plukken van onze ‘all-inclusive’ werkomgeving.”

Meer weten?

Voor meer informatie over deze case of onze programma’s rond Diversity and Inclusion kun je contact opnemen met Robert Smit, telefoonnummer 06 54253643. We helpen je graag verder!

ey logo
PGGM
SYNTHON_LOGO
gasunie
Saint-Gobain
Alphabet-International
PwC
heijmans
VU-Amsterdam
Logo_Sogeti
thales-logo
Royal-HaskoningDHV
DNB-mindbugs
philips logo
Ministerie van Economische Zaken
rabobank
amc logo
KLM logo
SBO-De-Bouwsteen
Universiteit-Utrecht
Eneco logo
Deloitte logo
MN-Services
logo leaseplan
ing logo klant mindbugstest
LUMC
Janssen Biologics
Schiphol logo
WUR