Huidskleur & Vertrouwen

De Huidskleur Mindbugstest meet de onbewuste associatie tussen huidskleur en vertrouwen. Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen over het algemeen een meer positieve associatie met de kleur wit hebben en een meer negatieve associatie met de kleur zwart. Onbewust koppelen veel mensen een donkere huidskleur aan negatieve woorden en een witte huidskleur en vertrouwen mindbugshuidskleur aan positieve woorden.

Uit onderzoek van Livingston en Brewer (2002) bleek dat mensen met een blanke huidskleur een grote negatieve associatie hebben met mensen met een donkere huidskleur wat bijdraagt aan raciale vooroordelen. Dit inzicht houdt in dat kleurvoorkeuren een primaire basis vormen voor raciale voorkeuren. Williams en Rousseau vonden al in 1971 bewijs dat de voorkeur voor de kleur wit boven de kleur zwart al ontstaat op driejarige leeftijd. Hoewel de kinderen van drie jaar oud zich bewust zijn van raciale verschillen (Ramsey, 1991), worden de gevolgen van deze indeling in termen van vooroordelen en stereotypen pas zichtbaar ronde vijfjarige leeftijd (Aboud, 1993). Rudman (2004) voerde aan dat veel van wat vroeg in het leven geleerd is onbewust wordt aangeleerd. Deze lessen vormen het fundament waarop later het leren is gebouwd en kan ook dienen als een onbewuste bron voor evaluaties, beslissingen en acties.¹

Etnisch profileren, werving en selectie, promotie…wanneer speelt een onbewuste voorkeur voor huidskleur een rol?

In Nederland mag je huidskleur geen reden zijn voor ongelijke behandeling. Toch komt het binnen veel organisaties voor dat mensen met een donkere huidskleur minder kans hebben op promotie of bijvoorbeeld werken in ‘the spotlights’ van de organisatie. Bijna nooit bewust, maar onbewust kiezen veel mensen toch eerder voor een witte collega.

Diversiteit binnen organisaties begint met de bewustwording van Mindbugs en daarmee het creëren van diversiteit. Hiervoor hebben wij de mindbugstest Huidskleur & Vertrouwen ontwikkeld.

De test en rapportage is in het Nederlands en Engels beschikbaar. De kosten voor een individuele test (inclusief rapportage) bedraagt €75,- vrijgesteld van BTW. Ook de verschillende werkvormen (workshop, lezing, training, etc.) op basis van de resultaten kunnen wij in het Engels en Nederlands verzorgen. Naast individuele testen en groepsrapportages voor workshops is het ook mogelijk onze Mindbugstest zelfstandig in te zetten.

Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

 

¹Source: Black and White: the role of color bias in Implicit Race Bias, Social Cognition, Vol. 24, No. 1, 2006, pp.46-73

Universiteit-Utrecht
LUMC
LVLNL
nwo
SYNTHON_LOGO
EY
thales-logo
WUR
KLM
Leaseplan
Gasunie
Eneco
Royal-HaskoningDHV
MN-Services
Saint-Gobain
apg
Deloitte
Janssen Biologics
Schiphol
VU-Amsterdam
amc
SBO-De-Bouwsteen
Rabobank
Ministerie van Economische Zaken
DNB
Alphabet-International
PwC
Heijmans
PGGM
Logo_Sogeti
ING
abn-amro