Over Esther Mollema

Esther Mollema is algemeen directeur en oprichter van Direction en HPO Center en expert op gebied van Female Leadership, Mindbugs en diversiteit.

Ik heb ruim tien jaar gestudeerd, gewoond en gewerkt op verschillende plaatsen en regio’s in de wereld. Toen ik terugkwam in Nederland, viel het me op dat we in een land waarin gelijkheid van alle burgers een belangrijk goed is, we toch ook zeer grote stereotypering in taken en rollen kennen. Dat zag ik ook terug in organisaties. Als ik in Nederland een opdracht kreeg als leiderschapstrainer dan werkte ik bijna alleen met mannen, die ook nog eens bijna allemaal wit, Nederlands en van dezelfde leeftijd waren. Zelfs bij organisaties die heel internationaal werkten. Ik vroeg me zelf af: ‘Waar zijn al die ándere talenten toch gebleven?’

Ik ging op onderzoek uit en richtte me in eerste instantie vooral op vrouwen in leiderschap. Dat bleek een goede keus, want meer diversiteit in de breedste zin van het woord begint bij het bevorderen van de doorstroom van vrouwen.

“Met haar no-nonsense mentaliteit, diepgaande kennis over diversiteit in relatie tot high performance organisations laat Esther zowel mannen als vrouwen de kracht van diversiteit zien én voelen Esther ráákt je, of dat nu 1-op-1, in een groep of met een boek is. Ik ben telkens weer onder de indruk van haar impact.”
Nicolette Loonen, Lid Raad van Toezicht ABP

Langzaam maar zeker kreeg ik meer inzicht en groeide er een visie over vrouwen en ambitie, en de manier waarop mannen en vrouwen Esther Mollemadaartegenaan kijken en hoe loopbanen vorm krijgen. Organisaties vroegen me mijn inzichten met hen te delen. Samen met mijn collega’s bij Direction ontwierp ik een training voor vrouwen om hen de inzichten te geven om hun ambities niet kwijt te raken, maar ze juist waar te maken. Vrouwelijke deelnemers van deze training introduceerden ons bij hun organisaties, en zo gingen we ook steeds meer werken met managers. Zij vroegen ons mee te denken over andere diversiteitsuitdagingen als leeftijd, cultuurverschillen en persoonlijkheid. Iedere opdracht en samenwerking bracht me weer meer inzicht en ervaring. Het viel me op dat de kennis over diversiteit binnen organisaties steeds maar bij een heel klein clubje mensen zat, en dat juist dit moest veranderen.

In 2009 schreef ik het boek ‘50% meer talent: Zo scoor je met vrouwen’. Het kwam op de longlist van Managementboek van het Jaar kwam Boek zo scoor je met vrouwenen werd een heuse bestseller. De grote drijfveer achter het boek was dat als we écht beter willen gaan presteren, mensen dan in alle geledingen van de organisatie meer moesten weten over diversiteit en waarom het niet zomaar lukt.

We wisten bij de publicatie van het eerste boek al dat een deel van de oplossing lag in het begrijpen van hoe je brein andere mensen labelt en beoordeelt. Niet omdat je brein wil discrimineren, maar omdat je brein wel moet labelen en generaliseren om de miljoenen beslissingen per dag überhaupt te kunnen maken. Ik noem dat mindbugs, naar voorbeeld van Mahzarin Banaji, de Harvard hoogleraar die mij hierop wees. Mindbugs verklaart waarom je dénkt dat je de beste kiest of beoordeelt maar dat niet dóet. Je brein gaat namelijk heel anders te werk. Bij Direction hebben we onze kennis over het brein in de afgelopen tijd uitgebreid en verdiept door veel wetenschappelijk onderzoek te volgen en met neurowetenschappers te spreken. We ontwikkelden eigen testen en deden ook zelf onderzoek. Op deze manier ontdekten we allerlei puzzelstukjes die samengevoegd tot geheel uitleggen hoe het bevorderen van diversiteit juist ook in Nederland werkt.

Iedere dag weer gaan we de dialoog aan over het doeltreffend bevorderen van diversiteit met managers die in hun dagelijkse praktijk de Boek Succes in Veelvoudbeste, en dus diverse, team willen bouwen. Ik spreek er zo vaak over dat toen ik laatst door de gangen liep bij een organisatie een voorbijganger lachend riep: “He, daar heb je Mrs. Mindbugs”.

“Esther Mollema maakt het onbespreekbare bespreekbaar rondom diversiteit en high performance bij Schiphol Group. Dit boek is leuk, luchtig, je hoort Esther het je (op haar “eigenwijse” manier) bijna vertellen en zet managers aan tot acties om hun teams echt beter te maken, op een hoger niveau te brengen.”
Jos Nijhuis, voormalig President en CEO Schiphol Group

In mijn nieuwste boek ‘Succes in Veelvoud’ en tijdens diverse workshops en lezingen deel ik alle kennis en ervaringen die we de afgelopen tijd hebben opgedaan. En we delen een beproefde aanpak voor écht resultaat met diversiteit.

Ik wil die managers helpen die niet weer een beleidsnotities of een diverisiteit-KPI in hun organisatie willen afwachten, maar die intrinsiek het beste willen voor hun teams en hun organisatie. Managers die gewoon zelf aan de slag willen en concrete handvatten kunnen gebruiken om nu meters op het gebied van diversiteit te gaan maken. We willen ze helpen echt de beste mensen in hun teams te kiezen en ze een werkwijze laten zien om samen met hun medewerkers op een High Performance Organisatie (HPO) manier te gaan werken en te presteren. Diversiteit in teams, hoog en laag in de organisatie, zijn een belangrijke sleutel voor HPO teams. HPO teams maken organisaties beter. Betere organisaties zijn het fundament van een nog beter Nederland.

Wil je meer weten over mijn werk rond HPO, Mindbugs en Diversiteit?

Neem dan contact met ons op!
Saint-Gobain
KLM logo
Janssen Biologics
PGGM
Ministerie van Economische Zaken
heijmans
DNB-mindbugs
Universiteit-Utrecht
ing logo klant mindbugstest
SBO-De-Bouwsteen
ey logo
SYNTHON_LOGO
Logo_Sogeti
PwC
Deloitte logo
philips logo
Eneco logo
Schiphol logo
MN-Services
amc logo
VU-Amsterdam
gasunie
LUMC
logo leaseplan
thales-logo
rabobank
Royal-HaskoningDHV
Alphabet-International
WUR