Achtergrond mindbugstesten

De achtergrond van de mindbugstesten ligt allereerst in de mindbugstest ‘Gender & Leiderschap’. Deze is gebaseerd op onderzoek van Harvard University, McKinsey & Company en Direction. In navolging van deze test, zijn ook andere mindbugstesten ontwikkeld over leiderschap in relatie tot bijvoorbeeld namen, leeftijd en huidskleur.

Een deel van de testen is gebaseerd op de Implicit Association Test (IAT). Deze is ontwikkeld door professoren aan Harvard University. De test is een hulpmiddel dat wordt ingezet om duidelijk inzicht te krijgen in de bewuste percepties en onbewuste vooroordelen rond leiderschap binnen organisaties. De mindbugtesten zijn grondig getest op betrouwbaarheid en validiteit. Daarna hebben diverse andere wetenschappers veel aandacht besteed aan de technische nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de meting, mede dankzij onderzoek onder 5.100 deelnemers in Nederland.

Honderden studies hebben statistische gegevens gegenereerd die onder meer de interne consistentie, testbetrouwbaarheid en voorspellende waarde onderschrijven. Met deze test worden de deelnemers aangezet tot nadenken over hun eigen gedrag en handelingen.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de IAT een van de beste testmethoden is om onbewuste koppelingen en voorkeuren te meten en op basis daarvan zelfreflectie te stimuleren. Hierbij gaat het niet zozeer om de exacte uitslag van de test maar om de bewustwording van jouw onbewuste (voor)oordelen en voorkeuren, die van jouw team en organisatie.

Het toepassen van de testen laat mensen begrijpen dat er een verschil bestaat tussen je expliciete, bewuste voorkeuren en je impliciete onbewuste voorkeuren.

Kortom, de mindbugstesten geven niet alleen antwoord op de vraag óf je Mindbugs hebt, maar laat ook zien of jouw bewuste en onbewuste oordeel met elkaar overeenkomen en welke uitwerking dit heeft op jouw beslissingen. Hoe scoor jij ten opzichte van de vele honderden participanten die jou al voorgingen?

Diversiteit versterkt en verbetert organisaties. Diversiteit in gender, leeftijd of afkomst begint met bewustwording van belemmeringen – jouw Mindbugs. Direction geeft organisaties al tientallen jaren advies en begeleiding in het creëren van diversiteit en het bewust worden van Mindbugs.

Tijd om gerichte actie te ondernemen!  

ing logo klant mindbugstest
LUMC
PwC
gasunie
amc logo
Deloitte logo
Alphabet-International
WUR
SBO-De-Bouwsteen
thales-logo
Royal-HaskoningDHV
Eneco logo
Logo_Sogeti
MN-Services
PGGM
SYNTHON_LOGO
Ministerie van Economische Zaken
logo leaseplan
VU-Amsterdam
Schiphol logo
Saint-Gobain
ey logo
Universiteit-Utrecht
Janssen Biologics
heijmans
KLM logo
DNB-mindbugs
philips logo
rabobank