Site pictogram Mindbugs

Wat zijn onbewuste vooroordelen?

hoe werken onze hersenen

Toen wij op zoek gingen naar de vraag ‘Wat zijn onbewuste vooroordelen?’ kwamen we uit bij Mahzarin Banaji. Mahzarin is als hoogleraar Social Ethics verbonden aan Harvard en doet al jaren onderzoek naar onbewuste vooroordelen. Zij noemt die onbewuste vooroordelen ‘Mindbugs’.

Ons brein heeft bugs, net zoals software, die daardoor soms net niet precies doet wat je eigenlijk zou willen. Jouw brein heeft ze, mijn brein, dat van je buurman en dat van mensen aan de andere kant van de wereld: allemaal hebben we Mindbugs. We denken echter óók allemaal dat het bij onszelf wel mee zal vallen. Helaas, dat valt het niet. Dat is geen opzet of onwil. Het is ons brein, dat ongevraagd verbindingen legt. We zijn geboren om onbewuste  vooroordelen te hebben.

‘Verpleegsters zeuren altijd zo.’ ‘Aannemers zijn niet te vertrouwen.’ ‘Met die van de helpdesk valt niet te praten.’ We stoppen mensen in hokjes en dan vinden we wat van de hele groep. Zelfs als we iemand niet kennen, gaan we een gesprek in met die aanname over de persoon waardoor we alles wat diegene zegt zo interpreteren.

Hoe weet je dat ook jij onbewuste vooroordelen (Mindbugs) hebt?

Test jezelf: lees onderstaande statements.

Als je bij het lezen deze statements dacht: ‘Dat is toch geen Mindbug? Dat is gewoon echt waar!’, dan kun je ervan uitgaan dat er Mindbugs in het spel zijn.

De uitspraken zijn misschien wel waar voor een individu maar niet voor de hele groep. Zodra je brein razendsnel en onbewust de koppeling maakt tussen uiterlijke kenmerken (een lange man met een zware stem) en wat hij/zij ‘dus’ wel zal zijn (een geboren leider), zijn je Mindbugs aan het werk. En nogmaals: die hebben we allemaal.

Het besef dat Mindbugs gewoon menselijk zijn, kan verandering brengen in de manier waarop we erover denken en spreken, zegt Mahzarin Banaji. We kunnen erover praten, niet vanuit zware schuldgevoelens, maar vanuit een gevoel van verbondenheid met andere mensen. En vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid om er iets aan te doen.

Een paar voorbeelden van onbewuste vooroordelen die je kunt hebben zijn:

Het begint allemaal bij het herkennen en erkennen van onze onbewuste vooroordelen.
Wil je ook weten of jij en je collega’s ‘last’ hebben van Mindbugs?

Neem vandaag nog contact met ons op!

contact
Mobiele versie afsluiten