Home »
Animatie: onbewuste vooroordelen
Of je nu een ervaren manager bent of aanstormend talent, of je nu wit, gekleurd, lang, klein, introvert, extravert, jong, oud, religieus of niet-religieus bent: deze video gaat over jou en over hoe jij je organisatie kan helpen om betere resultaten te behalen!
Wist je dat je op één dag meer dan 100.000 beslissingen neemt? En dat je van 95% van die beslissingen eigenlijk geen weet hebt? Dit zijn beslissingen die je automatisch maakt. Je neemt ze op basis van de informatie en ervaringen die zijn opgeslagen in jouw brein. En wat blijkt? Deze beslissingen zijn niet gebaseerd op wat er feitelijk gebeurt, maar op wat jouw brein denkt waar te nemen.
Jouw brein leidt een eigen leven… Het zit vol met overtuigingen en daarmee bepaalde onbewuste vooroordelen. Zo zijn we negatiever over mensen die minder op ons lijken. En positiever over mensen die wél op ons lijken.
Denk je nu: ‘Niet bij mij!’? Dan kan ik je verklappen: jawel, ook bij jou. Want er is echt niemand op de wereld die dit soort onbewuste vooroordelen niet heeft. Het is geen opzet of onwil. Het is het brein, dat ongevraagd verbindingen legt, zaken uitsluit of juist vooraan plaatst. Dit noemen we Mindbugs.
Op het werk spelen Mindbugs een belangrijke rol. Ze blokkeren het creëren van een echt diverse organisatie. En daarmee blokkeren ze beslissingen die leiden tot betere resultaten voor je organisatie!
Een voorbeeld. De afgelopen jaren hebben wereldwijd ruim 5000 managers deelgenomen aan Mindbugs testen. Één van die testen richt zich op geslacht en leiderschap: wie is geschikter als leider, een man of een vrouw? Vooraf zegt 94,6% van de managers dat mannen en vrouwen even competent zijn. En wat blijkt uit test…? Ruim 83% heeft een onbewuste voorkeur voor een man als leider. Slechts 17% kiest onbewust voor een vrouw!
Wat mensen zeggen komt dus niet overeen met de onbewuste voorkeur van hun brein. Er zijn vastgeroeste ‘structuren’ en ‘patronen’. Die moeten worden doorbroken omdat ze diversiteit in geslacht, afkomst en leeftijd blokkeren.
Het begint allemaal bij het herkennen en erkennen van onze Mindbugs.
Wil je ook weten of jij en je collega’s ‘last’ hebben van Mindbugs?